Kylig november, och snart advent

Elda i öppna spisen? Tänk på det här!

  • Ha god lufttillförsel och tillräckligt drag i skorstenen. Dålig ventilation ökar de hälso- och miljöskadliga utsläppen och kan även leda till soteld.
  • Elda med torr lövved. Fuktig ved ger mindre värme och ger ifrån sig betydligt större luftföroreningar.
  • Använd bara ren ved. Det är förbjudet att exempelvis elda mjölkkartonger, plastförpackningar, målat trä eller bitar av impregnerat virke.
  • Tänk på att det kan finnas glödrester kvar i askan flera dygn efter att du eldat.

Håll ventilerna öppna

När det blir kallare ute drar det ibland kallt hemma i lägenheten. Men att stänga tilluftsventilerna är ingen bra lösning på problemet. Om du stänger ventilerna kan det tyvärr skada hela ventilationssystemet och orsaka dålig inomhusluft. Ventilationssystemets uppgift är att se till att gammal luft förs ut och att ny luft kommer in. Men om ingen luft kommer in via ventilerna får du ett undertryck i lägenheten. Luften kommer då istället in via den öppna spisen – tillsammans med matos, röklukt med mera från grannarna. Inomhusluften hindras också från att sugas ut, vilket bidrar till för hög fuktighet och förorenad luft – med i värsta fall röta och mögel i bostaden som resultat.

Det kan låta konstigt, men istället för att täppa igen ventilerna bör du installera fler ventiler. Ju fler ventiler som finns i lägenheten, desto mindre mängd luft passerar genom varje ventil. Det är gör att upplevelsen av det kalla draget inomhus minskar. Har du ventilerna öppna får du också bättre drag när du eldar i öppna spisen.

Om det ändå drar alltför kallt i din lägenhet, kontakta styrelsen på info@brfbacken.com.

Advent – dags att testa brandvarnaren

Första advent är här och nu är det högsäsong för levande ljus. Men tänk på att levande ljus alltid är en brandrisk. Håll koll på ljusen och släck ljusen när du lämnar rummet.

Är det dags att byta batterier i brandvarnaren kanske? Testa så att du är säker på att din brandvarnare fungerar! Du är enligt lag skyldig att ha en fungerande brandvarnare i din lägenhet. Har du brandsläckare är det dags att kontrollera dem också. Ett tips är att skaffa en brandfilt – den är oumbärlig om du behöver släcka en brand på spisen eller i kläderna.